Beautiful Now

Zedd

  • Zedd, właśc. Anton Igorovich Zaslavski (ros. Антон Игорович Заславский; ur. 2 września 1989 w Saratowie) – rosyjsko-niemiecki DJ i producent muzyczny. Jego twórczość to głównie electro house, ale jest ona również przepełniona wpływem gatunków takich jak progressive house i dubstep. Tworzy w programie Cubase i używa wtyczek takich jak Sylenth 1 i Nexus.

    Życiorys

    Zedd urodził się pod koniec istnienia ZSRR w Saratowie, gdzie spędził wczesne lata życia. Gdy miał kilka lat jego rodzina wyemigrowała do właśnie jednoczących się Niemiec, gdzie osiedlili w Kaiserslautern, leżącym na terenie byłego RFN. Zaslavski spędził tu dzieciństwo, wychował się, uczęszczał do szkoły i nadal często wraca do rodzinnego miasta mimo, iż obecnie mieszka w amerykańskim Los Angeles. Mimo wczesnego opuszczenia ojczyzny Zedd zna biegle język rosyjski, w którym rozmawiano w jego rodzinnym domu. Ponadto biegle posługuje się angielskim i niemieckim.

    Anton rozpoczął przygodę z muzyką jako kilkulatek grając na pianinie. W 2002 roku zaczął grać na perkusji w zespole Dioramic wraz ze swoim bratem i kilkoma kolegami. Początkowo nie interesował się muzyką elektroniczną, gdyż twierdził, że wszystkie piosenki należą do gatunku techno. W 2009 roku rozpoczął produkcję po tym jak zainspirował go francuski duet Justice. Został zauważony przez Skrillexa w 2010 roku. Pierwszy singiel Zedda został wydany nakładem wytwórni tego amerykańskiego producenta OWSLA w 2010 roku. Pod koniec 2011 roku Zedd zdobył popularność singlem Shave It, którego zremiskowali tacy producenci, jak Kaskade czy Tommy Trash. W czerwcu 2012 roku Zaslavski wydał swój pierwszy singiel w amerykańskiej wytwórni Interscope Records dotychczas znanej z wydawania utworów popowych gwiazd. Utwór zajął pierwsze miejsce w amerykańskim rankingu US Dance Charts. W październiku 2012 roku Zedd wydał swój debiutancki album pt. Clarity, który wysoko notowany był m.in. w rankingach iTunes. Zedd ma na koncie współpracę m.in. z Nickym Romero, a także wyprodukował single dla Justina Biebera i Lady Gagi. We wrześniu 2013 roku wydane zostało Clarity - Deluxe Edition, wzbogacone o dwa nowe single oraz remixy dla Empire of the Sun i Skrillexa. Ponadto krążek wieńczą akustyczne wersje utworów Spectrum i Clarity. W 2013 roku na albumie Lady Gagi pt. ARTPOP znalazły się utwory wyprodukowane przez Zedda.

    W 2014 roku Zedd zdobył nagrodę Grammy za utwór Clarity. Obecnie trwają prace nad jego nowym albumem, a także nowymi singlami. Jednym z nich będzie utwór o nieznanym jeszcze tytule, powstały we współpracy z kanadyjskim duetem Botnek.

    Zaslavski przyznaje, że jego rodzina ma dalekie polskie korzenie.

    Dyskografia

    Albumy

    • 2012: Clarity
    • 2013: Clarity (Deluxe Edition)
    • 2015: True Colors

    Single

    • 2010: "The Anthem"
    • 2011: "Autonomy"
    • 2011: "The Legends of Zelda"
    • 2011: "Dovregubben"
    • 2011: "Shave It (feat. HanzUpp3r)"
    • 2011: "Scorpio Move"
    • 2011: "Stars Come Out (feat. Heather Bright)"
    • 2012: "Slam the Door"
    • 2012: "Shotgun"
    • 2012: "Spectrum (feat. Matthew Koma)"
    • 2012: "Human (with Nicky Romero)"
    • 2012: "Stache"
    • 2012: "Clarity (feat. Foxes)"
    • 2013: "Stay the Night (feat. Hayley Williams)"
    • 2013: "Push Play (Zedd vs Miriam Bryant)"
    • 2014: "Find You (feat. Matthew Koma & Miriam Bryant)"
    • 2014: "Break Free (Ariana Grande & Zedd)"
    • 2015: "I Want You To Know (feat. Selena Gomez)"

    Remiksy

    • 2010: Arbre Blass - No Regrets (SL Curtiz & Zedd Remix)
    • 2010: Armand Van Helden - Witch Doktor (Zedd Remix)
    • 2010: B.o.B feat. Bruno Mars - Nothin' On You (Zedd Remix)
    • 2010: Dan Thomas feat. MAB - This Year (Zedd Remix)
    • 2010: David May feat. Max Urban - Facebook Love (Zedd Remix)
    • 2010: Erick Decks - Nasty (Zedd Remix)
    • 2010: Fatboy Slim - Weapon of Choice (Zedd Remix)
    • 2010: FLX - I Feel Untouched (Zedd Remix)
    • 2010: Frowin Von Boyen - Speedy P (Zedd Remix)
    • 2010: Lucky Date - Ho's & Disco's (Zedd Remix)
    • 2010: Moussa Clarke - Love Key 2010 (Zedd Remix)
    • 2010: Periphery - Icarus Lives! (Zedd Remix)
    • 2010: Skrillex - Scary Monsters and Nice Sprites (Zedd Remix)
    • 2010: Skrillex feat. Sirah - WEEKENDS!!! (Zedd Remix)
    • 2010: SL Curtiz - Kid Yourself
    • 2010: The Black Eyed Peas - The Time (Zedd Remix)
    • 2010: Wolfgang Gartner - Latin Fever (Zedd Remix)
    • 2011: Diddy-Dirty Money feat. Swizz Beatz - Ass on the Floor (Zedd Remix)
    • 2011: Lady Gaga - Marry the Night (Zedd Remix)
    • 2011: Lady Gaga - Born this Way (Zedd Remix)
    • 2011: Swedish House Mafia feat. John Martin - Save the World (Zedd Remix)
    • 2012: Skrillex feat. The Doors - Breakn' a Sweat (Zedd Remix)
    • 2013: Empire of the Sun - Alive (Zedd Remix)
    • 2014: Magic! - Rude (Zedd Remix)

    Przypisy

    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.

fb custom audience

adform